Kulttuurijoululahjoja hyvinvointialueen yksiköille


Taiteilijat ja kulttuuritoimijat Kymenlaaksossa tahtovat joulun alla sekä vuoden 2024 alussa muistaa Kymenlaakson hyvinvointialueen yksiköitä kulttuurilahjoilla. Kulttuurilahjojen antajina on yhteensä yli 60 maakunnan itsenäistä taiteen ja kulttuurin tekijää.

Annettavat lahjat ovat sekä aineettomia että aineellisia musiikkiesityksistä työpajoihin ja maalauksista kirjoihin. Kulttuurilahjana voi esimerkiksi saada laulu- ja soittohetken muusikon kanssa yksikön asiakkaiden ja henkilökunnan päivän iloksi. Lahjojen keskeisenä tarkoituksena on lisätä kulttuurista saatavaa hyvinvointia kymenlaaksolaisille ja ilahduttaa erityisesti yksiköiden asiakkaita.

Kaikki lahjat ovat nähtävissä tällä nettisivulla.

Voitte saada kulttuurilahjan yksikköönne toimimalla nopeasti! Varauksia voi tehdä sähköpostitse saman tien (alkaen 7.12.2023). Varaukset voi laittaa sähköpostiin piia.kleimola@toimintavoima.fi tai puhelimitse p. 040 5488 016. Lahjalista toimii kuin karkkipussi – nopeusjärjestys ratkaisee. Kirjoittakaa lahjatoive (ja vaihtoehto) sekä yksikön ja yhteyshenkilön nimi yhteystietoineen. Paluuviestinä saatte varmistuksen ja jos lahja on taide- tai kulttuuritoimijan vierailu, myös hänen yhteystietonsa vierailun ajankohdan sopimista varten. Kirja-, kuvataide- ja käsityölahjoitukset toimitetaan yksiköihin.

Lahjat annetaan ja koordinoidaan vapaaehtoisvoimin. Kulttuurijoululahjojen yhteyshenkilönä toimii Kymenlaakson Hyvinvointia kulttuurista -verkoston puolesta Piia Kleimola.

Tälle sivulle on päivitetty lahjojen varaustilanne. Vielä on vapaana muutamia lahjoja, vapaat lahjat on merkitty punaisella tekstillä.


Kulttuurijoululahjat jaoteltuna:


MUSIIKKIA

VARATTU!
Nella-Kristiina Roivas kävisi mielellään ilahduttamassa ikääntyneiden palvelukeskuksessa haitarinsoiton merkeissä. Alueena Kouvola-Ksnk-Myllykoski. Vuoden 2024 puolella.

VARATTU!
Trubaduuri Mika Byman mies ja kitara – missä päin Kymenlaaksoa vain, musiikkihetki onnistuu välillä 21.12.-31.12.2023

VARATTU!
Johanna Hasu, Kouvolan alueella, joko ennen joulua tai sen jälkeen. Lahja sopii esim. palvelutaloihin, joissa on piano. Johanna soittaa, laulaa tai voi laulattaa yhteislaulujakin. Kellonaikatoive aamupäivä ennen puoltapäivää.

VARATTU!
Teija Kapiainen, lauluja ikäihmisille, Kouvolan alueella vuoden 2024 puolella.

VARATTU!
Mari Lehtinen, soittaa, laulaa tai voi laulattaa yhteislaulujakin. Tarvitaan piano tai muu kosketinsoitin. Kouvolan seutu, kohderyhmä: kaikille, ennen joulua päivisin, myös joulun jälkeen sopii.

VARATTU!
Helena Berg, laulu, Mari Lehtinen, säestys.

VARATTU!
Mira Peussa, lauluja, laulattamista, mukana voi olla runojakin.

VARATTU!
Niina Heikkilä, lauluja; ikivihreitä ja iskelmiä.

VARATTU!
Taina Kantola, laulaa/laulattaa joululauluja pianosäestyksellä vanhuksille.

VARATTU!
Heidi Koskinen-Järvisalo ja Janne Järvisalo, joululauluja, runoja. Rajoitetusti ajalla 9.-28.12. Ilta-ajat.

VARATTU!
Heini Nikander ja Lilia Nykänen
Joululaulutervehdys (tarvitaan piano), sopii kaikille, Kouvolan alue

Minna Raskinen lahjoittaa 2 kpl RINKI CD-levyjä. Lisätietoa levystä täällä.

VARATTU!
Thomas Pryke, Kotka. Monipuolinen esiintyjä tuo erilaisiin hetkiin ja tilaisuuksiin teatteria, sirkusta tai musiikkia. Erilaisia hahmoja aina klovnista laulavaan vanhan ajan Reissumieheen. Esitykset sopivat palvelutaloista päiväkoteihin ja muokataan toiveiden mukaan. 


RUNOJA, TEKSTEJÄ, TARINOITA

VARATTU!
Käsinkirjoitettu kirje on kuin ystävän vierailu. Kirjeen kirjoittaja on keskittänyt ajatuksensa kirjeen saajaan – sanoihin, ajatuksiin ja tunteisiin jotka haluaa vastaanottajalle lähettää. Kirjeenvaihto on aitoa ja elämänmakuista. Kirjeiden merkitys on etenkin sodan erottamien ihmisten jaksamiselle ollut merkittävä. Kenttäposteilla on pidetty yllä parisuhdetta ja ystävyyttä, jaettu arjen elämää sekä hoidettu juoksevia asioita. Kirje on elämänmerkki. Pienessä, kauniissa teatteriesityksessä kuullaan sota-ajan kirjeenvaihtoa Heli Nikulan tulkitsemana. Esityksen runkona on Mirja Turusen teos Elämänmerkki. Esityksen kesto 40 min.

VARATTU!
Kulttuurikätilö® Raili Heikkilä, tammikuussa 2024 missä päin Kymenlaaksoa vain. Elämäni repliikki – työpaja sopii esim. henkilökunnalle työhyvinvointia tuomaan! Voi olla myös ryhmä, jossa sekä nuoria että ikääntyneitä. Kesto n. 90 min.

VARATTU!
Petri Pekkola, lääkäri, Elävä kirja(sto), aiheena ”viidakkotohtorin seikkailuja” Chilestä, Ugandasta tai Venäjän Karjalasta. Toteutusalueena Etelä-Kymenlaakso, joulu- tai tammikuussa, sopii kaikille ikäryhmille, kieli suomi tai englanti.

Eija Honkakoski ja lapsi, Tontun ja pupun satuhetki, ikääntyneille, joululomalla.

Arto Porvari tulee lukemaan Gogolin Nenä -novellin. Muitakin novelleja on.
Ensisijaisesti Kouvolan alueella, arki-iltaisin tai viikonloppuisin.


VARATTU!
Hanna Huopainen, Hiirulainen ja rouva Varis. Lahjani sopii kaikille lapsenmielisille, jotka jaksavat keskittyä kuuntelemaan noin 15min. Lahjani on kirjoittamani satu, jossa on hiukan jännittäviäkin hetkiä, mutta onnellinen loppu. Lahjan pyrin antamaan itse tai avustajani eläinhahmoksi pukeutuneena ja saippuakuplia puhallellen…. Mihin vain Kymenlaakson alueella tammikuusta 2024 alkaen.

VARATTU!
Aija Kajama, runoja vanhuksille.

Heini Nikander, FM, vokologi
Äänenhuollon luento äänityöläisille
Ääneen lukeminen, runojen lukeminen tms. kaikille
Kouvolan alue

VARATTU 2 kpl, vapaana 1 kpl.
Näyttelijä Sami Kosola kirjoittaa teille runon. ”Tilaa minulta runollinen toivoa. Anna kolme tärkeää sanaa vastaanottajasta. Kirjoitan niin monta kuin ehdin. Ainakin kolme.”

Karolina Eeki Eklund-Vuorela kirjoittaa kaksi runoa tilauksesta. Toteutus vuoden 2024 puolella. Kirjoittamista varten tiedot:
– riimi vai vapaa mitta
– tuleeko runo itselle vai lahjaksi
– jos lahjaksi, kenelle ja miksi
– onko toiveita tunnelmasta, riemua, lohtua, mitä?
– onko sanoja joita tahdot runoon mukaan?
– onko toiveita, vapaa sana
– runon toimitusosoite
Runot toimitetaan postitse.


HYVINVOINTIA, TYÖPAJOJA, MUUTA

VARATTU!
Sanna Majander, Äänimaljarentoutus, Kouvolan alueella, hoito voi tapahtua myös Joogasali Huilissa (Myllykoski/Kouvola), esim. ilmajoogakankaissa leijuen, vuodenvaihteen jälkeen. Syvärentouttava hetki henkilökunnalle, maahanmuuttajille, perheille.

VARATTU!
Joogaohjaaja Sini Jussila, jokaiselle sopiva joogahetki, Kouvolan alue.

VARATTU!
Suvi Granberg
Viulumusiikki + rentoutus / rauhoittuminen
Kohderyhmä: kaikki
Joulun jälkeen
Mieluiten Kotkan seutu

Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen, Plusterveys Käsityöläiskatu
VARATTU! Fysioakustinen tuolihoito 2 kertaa
VARATTU! Nepsy-valmentajan tapaaminen 1 kerta
Nuorisopsykiatrin vastaanotto 1 kerta
Kohderyhmänä esim. vastaanottokeskus, mielenterveyskuntoutujat, henkilökunta

VARATTU!
Valokuvaaja, Voimauttavan valokuvan menetelmäohjaaja Marja Seppälä, valokuvatyöpaja esimerkiksi lastensuojeluun tai kuntoutujille.

VARATTU!
Niina Mäki, Erityisnuoret ja -aikuiset ovat lähellä sydäntä. Ja mielelläni liikutan heitä tanssin lailla.

VARATTU!
Henna Hännikäinen tarjoaa kaksi vapaalippua Uusi Teatteri Utin kevään esitykseen.

Hevonen VARATTU!
Taina Salomäki. ”Minulla on suomenhevonen ja koira, olisiko niistä iloa muillekin?”
Hevosen rapsuttelua ja/tai talutusratsastusta? Koiran vierailu asumispalveluyksikköön? Kouvolan alueella.

VARATTU!
Kulttuurikätilö® Raili Heikkilä, lapsille/perheille Draamaleikki-työpaja
Työpajasta saa muistoksi Piia Kleimolan ja Päivi Pöyhölän Draamaleikki -kirjan.

VARATTU!
Nukketeatteritaiteilija Kati Keskihannu, Lasten me too -kahvihetki lasten ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille (opettajat, oppilashuolto, lastensuojelu…). Traumasensitiivisestä teatterityöstä lisätietoa täältä tai täältä.

VARATTU!
Eija Honkakoski, 1-2 h teatteri/draamatyöpajan ohjaaminen, aiheena voi olla esim. jännittäminen, heittäytyminen, kohtaaminen, hupsuttelu tai heittäytyminen, näyttelijäntyöhön tutustuminen tms.

Hannele Jokiranta. Runoja löytyy satoja, lisääkin voin kirjoittaa. Maalaustyöpaja? Käsityöpaja? Rentoutusta rummun kanssa ja/tai ilman rumpua. Läsnäoloa ja jutustelua. Tauluja löytyy myös.

VARATTU!
Heidi Koskinen-Järvisalo, Valokuvaus- ja/tai impro/teatterityöpaja.

VARATTU!
Kipinän Väripilkku – ryhmä (2-4 hlö), Kouvolan alue ja Kuusankoski, TAIDETYÖPAJA (2 kertaa). Ensimmäinen kerta ennen joulua, toinen alkuvuodesta. Erityisryhmille, mielenterveyskuntoutujille.

Kipinän Väripilkku – ryhmä (2-4 hlö), Kouvolan alue ja Kuusankoski, Yhdistetty TUOLIJUMPPA + LAULUTUOKIO x2. Ensimmäinen kerta ennen joulua (joululauluja), toinen alkuvuodesta (ikivihreitä). Ikääntyneille.

Lisäksi voisimme tuoda katseltavaksi Väripilkku – ryhmän taidetta, maalauksia ja piirroksia ko. kohteisiin muutaman viikon ajaksi.KUVATAIDE- tai KÄSITYÖLAHJOITUKSIA

Puukuiskaaja (10cm * 10cm)
Riikka Rosmar, Kuvataiteilija (AMK), Kouvola

VARATTU!
Irja Ahtovirta. Kolme ripustusvalmista vahabatikkimaalausta.

Jatta Salo

VARATTU!
Jatta Salo. Makramee kuuset 2 kpl, luonnonvalkoinen ja pellava, korkeus n. 100 cm ja leveys n. 30 cm. Kuuset sopivat mihin vain tilaan, seinälle. Niihin voi laittaa myös valot.

Kuvittaja Markku Metson teos ”Punarinta”, kehystetty printti, koko 33x43cm.

Peräkylä_Kadonnut Kartta II
Peräkylä_Kadonnut Kartta III
Peräkylä_Kadonnut Kartta IV

Hanna Peräkylä. Kolme teosta pyöränvanteille, halkaisija noin 60 cm, sekatekniikka, 2011

VARATTU!
Anastasia Proussova, Leopardikuosi, 41×33, akryyli, 2023
Toive lahjan vastaanottajasta; nuoret, mielenterveyspalvelut.

Ninni Reponen, Valokuvataulu- ja tekstipari näyttelystä Satua arjessa – tutkielma mielen liikkeistä elämän nuhruisilla kujilla, koko 65×45.

Anitta Vertainen, kahdeksan erilaista maalausta.

Johanna Nenonen, useita maalauksia.
VARATTU kolmiosainen jossa keltaiset kukat
VARATTU ’ikkuna’
VARATTU ’jing ja jang’

VARATTU!
Iina Anita Helander, akvarelli ’Wanda ja perhe’

VARATTU!
Nia Maria Haaranen, taulut.
Kaksi ylintä koko 30 * 40 cm, alimmainen (oranssi) koko 40 * 100 cm.

VARATTU!
Suvi Silvala; ”Miä voisin tehdä jonkun kuvan tai julisteen, jos saan aiheen tai briiffin minne teos tulee.”

Teija Wallin-Simola, onnittelu-, ystävänpäivä- tai pääsiäiskortteja.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kaakkois-Suomen piiri ry ripustusvalmis erityisnuorten taidenäyttely, noin 50 teosta, lainaksi.

KIRJALAHJOJA

Saija Kuusela, kirjailija, biologi. RAJA – rikosromaani, tarina rajoista, äidinrakkaudesta ja petturuudesta pohjoisen luonnon julmassa syleilyssä.

VARATTU 1 kpl, toinen vapaa!
Laura Parkko, Ainutkertainen Sami Saari. Kaksi kpl kirjoja, molemmissa sekä kirjailijan että Sami Saaren nimikirjoitus.

VARATTU!
Sari Rajulin, Kanavointia ja Kanavoimaa. Kanatarinat iloksi, lohduksi tai valoksi surulliselle tai alakuloiselle, yksinäiselle.

Henna Mäkelin, Syöpäkortti. Henna Mäkelinin koskettava esikoisromaani on kasvutarina rakastamisen vaikeudesta. Siinä naistenlehtien ja sosiaalisen median lemmikki, Suuri Syöpäkertomus, paljastuukin valheeksi. Aadan syöpä ei olekaan Riikan perhettä vahvistava vihollinen, joka voitetaan yhtenä rintamana tai liima, joka tekee Riikan ja Markon parisuhteesta entistä vahvemman.Johanna Hasu, Roihu (dekkari), En ole kuolemassa vielä (runokirja).
Aikuiselle lukijalle.
Roihu on psykologinen trilleri, joka tutkii epätoivoa, vaikean parisuhteen vaikutusta ihmisen mieleen sekä koston oikeutusta. Milloin oikeuden ottaminen omiin käsiin on – jos ei nyt oikein – niin ainakin ymmärrettävää?
En ole kuolemassa vielä. Elämänmakuisessa runokirjassa pureudutaan syvälle elämän ja kuoleman kysymyksiin. Rintasyöpädiagnoosin jälkeen mikään ei ole niin kuin ennen. Pian pintaan nousee toivo: en ole kuolemassa vielä.

VARATTU!
Sanna-Marja Suojanen, Linnea-Mummon satuja. Sanna-Marja Suojanen on kirjailijan lapsenlapsi. Sanna-Marja lukee satuja ja jättää kirjan lahjaksi. Vierailun ajankohta alkuvuodesta.Maija Niinimäki, luokanopettaja, kirjailija. Kirjat; Nolointa ikinä ja Nolommaksi menee. Kirjoissa päähenkilö ei voi asua omassa kodissaan, vaan muuttaa asumaan sijaisperheeseen. Kirjojen lisäksi työpaja, jossa mietitään mikä olisi Nolointa ikinä (ja onko oikeastaan mikään noloa). Kirjasta saadaan inspiraatiota ja ideoita. Kirjat ja työpaja sopii parhaiten 10-13-vuotiaille. Voisi olla esim. erityisryhmä, lastensuojelun asiakkaita, sijaisperhe? Kymenlaakson alueella.


KAIKILLE ILMAN VARAUKSIA!

Voikkaan päiväkodin taideprojekti yhteistyössä kahvila Kupin kanssa. Jouluinen taideikkuna nähtävillä 1.-31.12.2023 Voikkaalla Kahvila kupin ikkunassa. Jouluikkunan tarkoitus on tuottaa iloa jokaisen ohikulkijan sydämeen!

Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen. Kulttuurin kehittämistehtävä 2020–2022
Julkaisuun täältä. Sisältää 20 pilottia joista 10 ikääntyneille.

Julkaisussa esitellään mm. Elämän vene (Kuvassa) Elämänvene -juliste voi toimia niin keskustelun virittäjänä, muistelun herättäjänä, ilon tuottajana kuin oman kulttuurisen elämänkaaren kartoittajanakin – ja tietenkin tärkeänä hoivatyön tukena. Elämänvene on tulostettavissa täältä. Elämän veneen toteutus kuvittaja Markku Metso.

Muita pilotteja mm. tanssituokiovideo tanssinopettaja Anu Itkosen ohjaamana sekä kuvataideohjaus-video asetelman maalaaminen vesiväreillä. Toteutus; Ikäihmisten kuvataideohjaaja, soveltavan taiteen YAMK, Heli Vihersaari-Salmi.

Lue minulle -toimintamallin tarkoitus on rohkaista aikuisia lukemaan toisilleen. Se tarjoaa vinkkejä erityisesti vapaaehtoistyötä tekeville hoivakoteihin, mutta yhtä hyvin sitä voivat hyödyntää sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Lue minulle -vihko ladattavissa täältä.

Virve Mattilan musiikilliset postikortit. Kahdeksan pienoiselokuvan sarja vie katsojan mukanansa nostalgisiin suomalaisiin muistoihin. Se on tuulahdus menneestä ajasta, jonka kosketuspinta on läsnä tänäkin päivänä. Kortti tarjoilee pirskahtavaa komediaa, herkullisia tarinakäänteitä, tunnelmallisia hetkiä, mielikuvituksen sävyttämiä kertomuksia sekä koskettavaa musiikkia. Se on tervehdys juuri sinulle – katsottavaksi yksin tai yhdessä.

Uunituore julkaisu!
Rohkeus kohdata – Taiteilija vanhustyössä

Verkkolehti Taidetutka!
Taidetutkan uusimmassa numerossa keskitytään ikääntyneisiin luovina tekijöinä ja kulttuurin uudistajina.